Σελίδες

«Η θεωρητική προτρέχουσα σύλληψη της μελλοντικής κοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε να φωτίζεται ο πρακτικός υπέρ της αγώνας. Έτσι ώστε ο αγώνας αυτός να μην είναι τυφλός είτε σχεδόν τυφλός, αλλά συνειδητοποιημένος και εμπνευσμένος.»


10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας

Μαθήματα Ιστορίας του μαρξισμού
Πρόγραμμα μελέτης

Ευχαριστούμε τους συντρόφους ή/και τους φορείς που προωθούν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και παραπέμπουν στον ιστοχώρο "Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ",
πρέπει ωστόσο να είναι ξεκάθαρο στους αναγνώστες μας πως το μπλόγκ ούτε προωθεί, ούτε σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο φορέα της κομμουνιστικής αριστεράς,
η στράτευσή μας είναι με το κομμουνιστικό κίνημα εν γένει, γνωρίζοντας πως ο ρόλος της θεωρίας είναι πολύ διαφορετικός.


Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Μ. Δαφέρμος. Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Vygotsky


Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη μελέτη που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία και είναι αφιερωμένη στη συστηματική διερεύνηση του επιστημονικού έργου του σοβιετικού ψυχολόγου L. Vygotsky. Σ' αυτή τη μελέτη επιχειρείται η επιστημολογική και φιλοσοφική ανάλυση του γίγνεσθαι της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του L. Vygotsky. Η εν λόγω θεωρία αναπτύχθηκε σε ένα διεπιστημονικό πεδίο (Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής, Γλωσσολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση εξαιρετικά γόνιμων ερευνών στους παραπάνω τομείς. Η κριτική επανεκτίμηση της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του L. Vygotsky μπορεί να συμβάλει στον αναστοχασμό κομβικών μεθοδολογικών ζητημάτων των κοινωνικών επιστημών και στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που εγείρονται στην κοινωνική πρακτική. Οι απόψεις του L. Vygotsky έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη μιας χειραφετικής Κοινωνικής Παιδαγωγικής.



ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΧΟΛΗ «ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»


Μ. Δαφέρμος. Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Vygotsky DJVU Djvu OCR Περιεχόμενα με συνδέσμους
ή
Μ. Δαφέρμος. Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Vygotsky DJVU Djvu OCR Περιεχόμενα με συνδέσμους

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά... με μία ακόμη ερώτηση:

    Μήπως ξέρετε αν υπάρχει στα ελληνικά το βιβλίο του
    Ιλιένκοφ "Τι είναι τέλος πάντων η προσωπικότητα;"

    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιλιένκοφ "Τι είναι τέλος πάντων η προσωπικότητα;"
    Βλέπω ότι είστε ενημερωμένος. Το κείμενο (δεν πρόκειται για βιβλίο, αλλά για κεφάλαιο σε συλλογικό έργο) μεταφράστηκε πριν από πολλά χρόνια, αλλά "χάθηκε" από τον εκδοτικό. Δυστυχώς αντίγραφο της μετάφρασης δε διασώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις εξαίρετες και άκρως επαινέσιμες επιλογές σας.
    Hobsbaum.

    ΑπάντησηΔιαγραφή