Σελίδες

«Η θεωρητική προτρέχουσα σύλληψη της μελλοντικής κοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε να φωτίζεται ο πρακτικός υπέρ της αγώνας. Έτσι ώστε ο αγώνας αυτός να μην είναι τυφλός είτε σχεδόν τυφλός, αλλά συνειδητοποιημένος και εμπνευσμένος.»


10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας

Μαθήματα Ιστορίας του μαρξισμού
Πρόγραμμα μελέτης

Ευχαριστούμε τους συντρόφους ή/και τους φορείς που προωθούν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και παραπέμπουν στον ιστοχώρο "Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ",
πρέπει ωστόσο να είναι ξεκάθαρο στους αναγνώστες μας πως το μπλόγκ ούτε προωθεί, ούτε σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο φορέα της κομμουνιστικής αριστεράς,
η στράτευσή μας είναι με το κομμουνιστικό κίνημα εν γένει, γνωρίζοντας πως ο ρόλος της θεωρίας είναι πολύ διαφορετικός.


Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Σπινόζα. Ηθική

από το οπισθόφυλλο :

Στην Ηθική του Σπινόζα συνδέονται συστηματικά οι διαφορετικές διαστάσεις της φιλοσοφίας, η μεταφυσική, η γνωσιολογία, η ηθική και η πολιτική. Μέσω της γεωμετρικά δομημένης επιχειρηματολογίας του έργου, υποστηρίζεται η ενότητα σώματος και πνεύματος, η ισοδυναμία του φιλοσοφικού λόγου με την πράξη, και αναπτύσσεται η δυνατότητα μετασχηματισμού του ανθρώπου και της κοινωνίας, από την κατάσταση της δουλείας στην ελευθερία.
Για τον Σπινόζα, «ο ελεύθερος άνθρωπος δεν σκέφτεται κανένα πράγμα λιγότερο από ό,τι τον θάνατο και η σοφία του είναι μελέτη όχι θανάτου αλλά ζωής» (Ηθική, IV, Πρόταση 67). Η φιλοσοφία του μελετά τα ανθρώπινα πάθη, απομυθοποιεί τα καθιερωμένα πρότυπα του καλού και του κακού και ανανεώνει την έννοια του αγαθού: σημασία έχει τόσο να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, όσο και να τη βελτιώσουμε.
Από τα φιλοσοφικά συστήματα του 17ου αιώνα, το έργο του Σπινόζα έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη φιλοσοφία, στη λογοτεχνία, στη θεωρία της επιστήμης· έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών και διαφορετικών ερμηνευτικών προσεγγίσεων, προκαλώντας ακόμα και σήμερα να επιστρέψουμε στη μελέτη του.

Β.Γ.

Σπινόζα. Ηθική DJVU Djvu OCR Περιεχόμενα με συνδέσμους
ή
Σπινόζα. Ηθική DJVU Djvu OCR Περιεχόμενα με συνδέσμους

13 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια, η ποιότητα των scans είναι εξαιρετική. Τέλεια. Συνεχίστε έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο ρε μεγάλε !!!

  Τι λες θα κάνουμε Γερμανική Ιδεολογία από κοινού σκανάρισμα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. allotriosi
  Είναι έτσι κι αλλιώς ένα από τα βιβλία που είχα υπόψιν μου για ψηφιοποίηση στο εγγύς μέλλον.
  Βασική προϋπόθεση:
  σαρώνουμε με ανάλυση στα 300 dpi και κλίμακα του γκρι, ώστε μετά την επεξεργασία με το ScanKromsator ή το ScanTailor να έχουμε στην έξοδο ασπρόμαυρες εινόνες με ανάλυση 600 dpi, για χαμηλό ratio κατά την συμπίεση σε djvu.
  Κατά προτίμηση η σάρωση να γίνει από καθαρό (χωρίς σημειώσεις) βιβλίο.
  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Autoscan για αυτόματη σάρωση (βλ. προγράμματα που χρησιμοποιώ). Σε καμία περίπτωση Finereader για σάρωση, μόνο για OCR (λόγω πολυτονικού στο συγκεκριμένο βιβλίο OCR δε θα υπάρχει).
  Η σάρωση και των δύο τόμων θα πάρει περίπου 3 ώρες συνεχούς εργασίας (με έναν απλό σαρωτή). Τα υπόλοιπα απαιτούν ασύγκριτα περισσότερη ώρα, αλλά ελάχιστη προσωπική (μαύρη) εργασία. Ας είναι καλά το λογισμικό.
  Στη διάθεσή σου για οποιδήποτε πληροφορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. το autoscan είναι για ΧP τίποτα για Ubuntu h Vista δεν έχεις πρόχειρο ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δυστυχώς αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν πέρασα σε Ubuntu.
  Το autoscan είναι βασισμένο στον "Οδηγό σαρωτή και φωτογραφικής μηχανής" των ΧP (δες: http://www.onlinedisk.ru/file/351907). Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα Vista (στείλε screenshots) μάλλον μπορούμε να το προσαρμόσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα και τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι. Μια ερώτηση: μήπως ανάμεσα στα βιβλία που είναι στα υπόψιν για ψηφιοποίηση είναι και η "Αγία Οικογένεια"? Ρωτώ διότι, πέρα από το ότι η "Γερμανική Ιδεολογία" βρίσκεται σε σπερματική μορφή σε αυτό το βιβλίο, δεν μπορώ να το βρω στα Ελληνικά! Το έχω μονάχα σε μια σπάνια έκδοση του '56 στα ιταλικά και, παρόλο που φυσικά μπορεί κάποιος να το διαβάσει, τα φύλλα και το δέσιμο είναι ετοιμοθάνατα λόγω... γηρατειών!

  Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να συνεχίσετε την καλή δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και η "Αγία Οικογένεια" είναι στα υπόψιν για ψηφιοποίηση. Μπορείς όμως να την βρεις στον Αναγνωστίδη (Ακαδημίας, στην Αθήνα) πολύ φθηνά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν το ήξερα για τις εκδόσεις Αναγνωστίδη, ευχαριστώ ξανά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έχω το εξαντλημένο του Ι.Μεσαρος(Meszaros) "Η θεωρια του Μαρξ για την αλλοτρίωση" εκδ.Ραππα

  Να το κάνουμε και αυτό ψηφιοποιηση ;

  Είναι σοβαρη μελέτη όχι τρίχες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "Η θεωρία του Μαρξ για την αλλοτρίωση" αξίζει να ψηφιοποιηθεί. Ήταν έτσι κι αλλιώς στα υπόψιν. Τι να πρωτοκάνεις όμως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Αδογμάτιστη και εξαιρετικά ποιοτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γεια σας παιδιά!Θέλω οπλύ να διβάσω βιβλία του ίδιου του Σπινόζα αλλά και βιβλία που έχουν γραφτεί γι' αυτόν (αν υπάρχουν).
  1)Ποιο πρόγραμμα πρέπει να κατεβάσω για να μπορώ να διαβάσω την "Ηθική"?
  2)Ποια άλλα έργα έχετε να προτείνετε?
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σχετικά με το πρόγραμμα για την ανάγνωση των djvu διαβάστε στην αριστερή στήλη του blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή