Σελίδες

«Η θεωρητική προτρέχουσα σύλληψη της μελλοντικής κοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε να φωτίζεται ο πρακτικός υπέρ της αγώνας. Έτσι ώστε ο αγώνας αυτός να μην είναι τυφλός είτε σχεδόν τυφλός, αλλά συνειδητοποιημένος και εμπνευσμένος.»


10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας

Μαθήματα Ιστορίας του μαρξισμού
Πρόγραμμα μελέτης

Ευχαριστούμε τους συντρόφους ή/και τους φορείς που προωθούν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και παραπέμπουν στον ιστοχώρο "Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ",
πρέπει ωστόσο να είναι ξεκάθαρο στους αναγνώστες μας πως το μπλόγκ ούτε προωθεί, ούτε σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο φορέα της κομμουνιστικής αριστεράς,
η στράτευσή μας είναι με το κομμουνιστικό κίνημα εν γένει, γνωρίζοντας πως ο ρόλος της θεωρίας είναι πολύ διαφορετικός.


Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Κώστας Βάρναλης. Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ



Μετά από επικοινωνία με τον επιμελητή της έκδοσης το βιβλίο αφαιρέθηκε.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ από τον Νίκο Σαραντάκο
1ο Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων
Ο Ελεύθερος Άνθρωπος και το ΚΚΕ
Το Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων στον ελληνικό τύπο
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΤΙ ΕΙΔΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑΝ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ. Άρθρα του Κ. Βάρναλη, Ελεύθερος Άνθρωπος 1934
Αι πρώται εντυπώσεις από την Οδησσόν και την Μόσχαν
Αι πρώται εντυπώσεις μου από την κόκκινη πρωτεύουσα (α' μέρος)
Αι πρώται εντυπώσεις μου από την κόκκινη πρωτεύουσα (β' μέρος)
Πώς είναι οργανωμένη η ζωή στη Μόσχα
Η ηθική εις τον ελεύθερον έρωτα
Ηθικοποίησις των πάντων δια της εργασίας
Επίσκεψις εις εργοστάσια της Μόσχας (α' μέρος)
Επίσκεψις εις εργοστάσια της Μόσχας (β' μέρος)
Η θέσις της γυναικός και της μητέρας
Πώς προστατεύεται η βρεφική ηλικία
Επίσκεψις εις ένα παιδικόν κήπον
Στα σπίτια των εργατών και συγγραφέων
Πώς γίνονται οι γάμοι και αι δίκαι
Μια εορτή εις το Πάρκο Μαξίμ Γκόρκι
Η ανωτέρα και κατωτέρα εκπαίδευσις
Επίσκεψις εις ένα Σοβιετικό σχολείο
Μια αεροπορική εορτή εις την Μόσχαν
Δεξίωσις εις το σπίτι του Μαξίμ Γκόρκι
Η θρησκεία, η εκκλησία και το Κράτος
Επίσκεψις στο Αντιθρησκευτικό Μουσείο
Πλήρης η αποθέωσις της θεατρικής τέχνης
Θέατρον, ηθοποιοί και σκηνοθέται
Η καλλιτεχνική μόρφωσις του παιδιού
Παράστασις παιδικού θεάτρου
Σε μια στρατιωτική σχολή της Μόσχας
Πνευματική κίνησις και συγγραφείς
Η σημερινή ρωσική λογοτεχνία
Πνευματικοί και πολιτικοί σκοποί του Συνεδρίου
Το Διεθνές Συνέδριο των Συγγραφέων
Μαξίμ Γκόρκι, το ίνδαλμα του ρωσικού λαού
Ο Μαξίμ Γκόρκι ομιλεί εις το Συνέδριον
Ο Καρλ Ράντεκ ομιλεί προς το Συνέδριον
Ο Μπουχάριν δια την επαναστατικήν ποίησιν
Αι βάσεις της Σοβιετικής λογοτεχνίας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Σκόρπιες καταχωρήσεις του Βάρναλη στα Σημειωματάρια
Εντυπώσεις του Βάρναλη στον Ριζοσπάστη
Ο Ιλιά Έρενμπουργκ και το Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

9 σχόλια:

  1. Καλύτερα! Πρόκειται περί απίθανης λαθροχειρίας, αφού ο Βάρναλης βγαίνει μέσω της εισαγωγής του επιμελητή σχεδόν οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, κρυπτοαντισοβιετικός και ενδόμυχα αντικουκουές. Βέβαια τα κείμενα του Βάρναλη είναι πάντοτε πολύτιμα, αλλά ένας θεός ξέρει αν στη συγκεκριμένη έκδοση είναι πιστά στο πρωτότυπο ή έχουν περάσει από το παραμορφωτικό νυστέρι του επιμελητή που είναι «μανούλα» στη ραφιναρισμένη παραποίηση (βλέπε ενδεικτικά και τι φωτογραφία διάλεξε για το εξώφυλλο: καθοίκια και κατρουλιά)...

    Δύσπιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότι είναι καλύτερα έτσι. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην πνευματική δημιουργία και ο καθένας (αναγνώστης) να μπορεί να κρίνει μόνος του τα θετικά και τα αρνητικά, αν υπάρχει πραγματική δημιουργία ή "λαθροχειρία κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω κ εγω οτι δεν ειναι καλυτερα, αλλα διαφωνω με το να "κρινει μονος του". Κ αν δεν μπορει ο περισσοτερος κοσμος να τσεκαρει, δεν πρεπει καποιος να το κανει, εσυ - με τα δικα σου κριτηρια - δεν διαλεγεις ποια βιβλια θα ανεβασεις; Σιγουρα ομως η φωτο ειναι προκληση γτ οταν πηγε ο Βαρναλης η εσσδ ηταν σε επαναστατικη κατασταση - την δευτερη βιομαχηνικη-πολιτιστικη - κ αυτος βρηκε να βαλει τα...γκιογκιο...ελεεινος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως εγώ κρίνομαι για το τι ανεβάζω εδώ, έτσι κρίνεται κι ο καθένας για το τι κάνει ή δεν κάνει, για τις επιλογές του. Όσο για το συγκεκριμένο εξώφυλλο, προφανώς θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια χαρά είναι το εξώφυλλο, αφού βέβαια παριστάνει τη φροντίδα του "σοβιετικού" καθεστώτος για τα παδιά. Η δική μας οπτική έχει πρόβλημα, όπου αντί να σχολιάζουμε την παρέμβαση του επιμελητή για να κατέβει το βιβλίο, ασχολούμαστε με κατουρλία που υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, καλά, σε ποιανού μυαλό υπάρχουν τα καθοίκια και τα κατρουλιά, δεν είναι αναγκαία και πολλή φαιά ουσία για να το συλλάβει κανείς: στου επιμελητή αναμφίβολα, αφού από τόσες φωτογραφίες που ’χε στη διάθεσή του διάλεξε για εξώφυλλο αυτού του βιβλίου τη συγκεκριμένη. Τι είδε ο Βάρναλης στη Ρωσία των Σοβιέτ; Γιογιά και κάτουρα. Κι επειδή στην αντεπαναστατική εποχή της αντικομμουνιστικής παραπληροφόρησης που ζούμε, είναι τέτοιο το αντισοβιετικό μπαράζ που ο άμεσος συνειρμός του μέσου αναγνώστη κάπου αλλού θα πάει και σίγουρα όχι στην αμέριστη πραγματικά φροντίδα που έδειξε το σοβιετικό κράτος στο παιδί, δεν χρειάζεται όσοι δεν μεταλλάχτηκαν από 1989 και δώθε, να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά σε παρόμοιες ελεεινές πρακτικές. Έπειτα δεν είμαστε ντε και χτεσινοί: ο επιμελητής είναι τοις πάσι γνωστός για τις αντισοβιετικές κι αντικομμουνιστικές προβοκάτσιές του, βέρος ΣΥΡΙΖΑίος γαρ…

    Αγύριστο κεφάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε, καλύτερα να βεβαιώνεστε προτού να κατηγορείτε κάποιον δημοσίως. Κι αν δεν μπορείτε να είστε σίγουρος, μην εκφράζεστε γραπτώς κατά άλλων.

      Είστε τόσο σίγουρος λοιπόν ότι είναι επιλογή του επιμελητή η εικόνα του συγκεκριμένου εξωφύλλου και όχι του εκδότη; Είστε γενικά τόσο σίγουρος ότι ο επιμελητής είναι εκείνος που επιλέγει τις φωτογραφίες σε μια έκδοση; Είστε επίσης τόσο σίγουρος ότι ο Βάρναλης δεν περιέλαβε την εικόνα αυτή στο άρθρο του τότε; Είστε επίσης τόσο σίγουρος ότι δεν τον εντυπωσίασε θετικά εκείνη την ημέρα η συγκεκριμένη εικόνα την οποία είδε με τα μάτια του;

      Αν είστε τόσο σίγουρος, πάσο.

      Διαγραφή
  7. Νομίζω ότι παρατράβηξε το ζήτημα με το εξώφυλλο. Παράκληση να κλείσει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πριν κλείσει η συζήτηση, ας επισημάνω με τη σειρά μου, ως επιμελητής, ότι το εξώφυλλο ήταν επιλογή του εκδότη. Η συγκεκριμένη φωτογραφία κοσμούσε ένα από τα άρθρα του Βάρναλη, διότι το επεισόδιο στον βρεφονηπιακό σταθμό (που τέτοια πράγματα δεν υπήρχαν τότε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Ευρώπη που είχε γνωρίσει) του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

    Τα άλλα που θίγει ο αρχικός σχολιαστής ("Δύσπιστος") μπορούμε να τα συζητήσουμε. Τα πρωτότυπα κείμενα υπάρχουν σε πολλές βιβλιοθήκες (ακόμα και ονλάιν στη ΒτΒουλής), οπότε δεν είναι και τόσο δύσκολο να ελεγχθεί η υποψία ότι τα διαστρέβλωσα.

    Για την εισαγωγή, δεν συμφωνώ με την κατηγορία ότι επιχειρώ ή κατορθώνω με μαγικό τον τρόπο να μετατρέψω τον Βάρναλη σε σχεδόν οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, πρέπει να το αποδείξει με συγκεκριμένα αποσπάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή