Σελίδες

«Η θεωρητική προτρέχουσα σύλληψη της μελλοντικής κοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε να φωτίζεται ο πρακτικός υπέρ της αγώνας. Έτσι ώστε ο αγώνας αυτός να μην είναι τυφλός είτε σχεδόν τυφλός, αλλά συνειδητοποιημένος και εμπνευσμένος.»


10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας

Μαθήματα Ιστορίας του μαρξισμού
Πρόγραμμα μελέτης

Ευχαριστούμε τους συντρόφους ή/και τους φορείς που προωθούν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και παραπέμπουν στον ιστοχώρο "Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ",
πρέπει ωστόσο να είναι ξεκάθαρο στους αναγνώστες μας πως το μπλόγκ ούτε προωθεί, ούτε σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο φορέα της κομμουνιστικής αριστεράς,
η στράτευσή μας είναι με το κομμουνιστικό κίνημα εν γένει, γνωρίζοντας πως ο ρόλος της θεωρίας είναι πολύ διαφορετικός.


Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ρόζενταλ Έ. Στόχος: η φθορά των συνειδήσεων


Ρόζενταλ Έ. Στόχος: η φθορά των συνειδήσεων DJVU


Ο σοβιετικός κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Έντουαρντ Ρόζενταλ, ήταν από το 1968 ως το 1973, διευθυντής του Γραφείου του Πρακτορεί­ου Τύπου "Νόβοστι" στην Ελβετία. Από τη θέση του αυτή ήρθε σε άμεση επαφή με τη ζωή στις δυτικές χώρες.
Στο βιβλίο «Στόχος: η φθορά των συνειδήσεων παρουσιάζει μια πλευρά της ιδεολογικής πάλης, που συχνά περνά απαρατήρητη: τον αποπροσανατολισμό και τη συστηματική προετοιμασία των άνθρώπων, κυρίως των
νέων, στις δυτικές χώρες, για να δέχονται παθητικά την ανοιχτή προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού, την εκμετάλλευση και τα εγκλήματά του.
Ξεκινώντας από θέματα που από πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα - όπως τα φιλμ τρόμου, τα κατασκοπευτικά και «αστυνομικά" μυθιστορήματα, τα περιοδικά μαζικής κατανάλωσης, η ποπ μουσική, η καλλιέργεια των «ειδώλων κλπ. - αποδείχνει, με εξαιρετική σαφήνεια και πειστικότητα, την προσπάθεια του ιμπεριαλισμού για τη «φθορά των συνειδήσεων και τη σχέση που έχει αυτή η προσπάθεια με τις γενικότερες επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού. Από την πλευρά αυτή το «Στόχος: η φθορά τών συνειδήσεων" είναι όχι μόνο ένα καταπληκτικά ενδιαφέρον βιβλίο, αλλά και ένα αξιόλογο ιδεολογικό βοήθημα.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την ανάρτηση. Πολύ καλή ψηφιοποίηση, όπως πάντα.
    Φοβάμαι πως λείπουν οι σελίδες 10 και 11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα 4 βιβλία του Ρόζενταλ που αναρτήθηκαν είναι το μόνο που δεν ψηφιοποίησα εγώ, αλλά το βρήκα στο διαδίκτυο. Δυστυχώς δεν το έχω για να μπορέσω να διορθώσω το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή